İnsan Kaynakları departmanının bir parçası olan yetenek yönetimi programı günümüzde oldukça sık karşımıza çıkmaktadır. Yetenek Yönetimine dair bilinmesi gereken her şeyi gelin beraber ele alalım.
Sektörde hızla değişen iç işleyişler sebebi ile rekabet ortamı oldukça artmaktadır. İş verenin kendi çalışanlarını şirkete uzun vadede tutundurması oldukça zorlaşmaktadır. Bu sebeple yetenek yönetimi kavramı oldukça önemlidir. Kurum içerisinde hazırlanmış olan yetenek yönetimi programları ve stratejileri kurumların uzun vadede doğru personel ile çalışmasında ve karşılıklı gelişmesinde önemli rol oynamaktadır.
Bu süreci doğru bir şekilde ilerletebilmek adına yetenek yönetimi programının sürdürülebilir olması oldukça önemlidir.
Sürdürülebilir bir strateji ile hazırlanmış yetenek yönetimi programı sayesinde kurumlar doğru personeller ile uzun vadeli başarılara imza atabilirler.

İşe Alım Stratejisi
Yetenek yönetimi, kurumların mevcut çalışanlarını ve işe alım süreçlerinde adayları bünyelerine katmadan önce teknik ve kurum ile aday uyumunu ölçümlemeyi hedefleyen bir işe alım stratejisidir.
Kurumların gelişebilmesi için çalışanlarında gelişime açık olması gerekmektedir. Bu kişileri keşfedebilmek için işe alım stratejileri uygulanmaktadır.
Yetenek ve işe alım stratejilerini biraz detaylandıralım.
Yetenek ve İşe Alım Stratejisi
Kurumların işe alım süreçlerinde açık olan pozisyonlarında doğru nitelikleri belirlemesi bu süreci başarılı bir şekilde sürdürebilmek için oldukça önem arz etmektedir. Bu süreçler stratejik yetenek yönetimi programları ile desteklenmelidir.
Kendi bünyesinde hazır olan testler veya bu konuda dışarıdan alacağı destek ile adayın yetkinlikleri ölçümlenebilir.
Bu noktada önemli olan pozisyon isterlerinde doğru yetkinliklerin belirlenmiş olmasıdır.
İşe alım süreçlerini tamamlayan adayların pozisyon atamaları ve oryantasyon süreçleri titizlikle ilerletilmelidir.
İş başı yapmış olan personeller ile gerekli dokumanlar ve şirketi tanıtan kısa videolar paylaşılmalıdır.
Kurumların çalışanlarının öğrenme ve gelişim süreçlerini takip etmesi, gerekli noktaları geliştirmekte destek olması gerekmektedir.
Çeşitli öğretici seminer ve etkinliklerle bu noktalara değinilebilir. Personelin kendisine bir şeyler kattığını hissetmesi çalışan bağlılığını arttırma noktasında önemli bir stratejidir.
Performans değerlendirmesi, kurumların ve çalışanlarının gelişimi için önemli bir süreçtir.
Bu süreç şirketlerin kendilerine dışarıdan bir göz olarak görebilmesini sağlar. Personellerin eksik ve geliştirilebilir yanlarını görüp aksiyon almak, şirket verimliliğini de arttırmaya yönelik bir adım demektir. Aynı zamanda bir personellin daha fazla sorumluluk alabileceğine veya içeride açık olan pozisyonlarda da yetkinliğe sahip olabileceğini gözlemlemeye fayda sağlamaktadır.
Mevcut çalışanların şirket bağlılığını ve performansını arttırmaya yönelik gerekli stratejiler belirlenmelidir. Örneğin yan haklar noktasında iyileştirmeler ve çeşitli etkinlikler düzenlenebilir. Motivasyonunun artması, çalışan performansını ve kurumu olumlu yönde etkilemesi demektir.
Şirket içerisinde bir personel işten ayrılırken çıkış mülakatı gerçekleştirilmelidir. Neden işten ayrılmak istediği ve hangi beklentisinin karşılanmadığı gibi sorular sorulmalıdır. Personeli kazanmaya yönelik gerekli önlemler ele alınmalıdır. Aynı zaman kurum eksiklikleri ve gelecek olan yeni personeller içinde önlem alınmış olmaktadır.