Toksik İnsan Modeli
Sürekli söylenen, endişeli, manipülatif, kızgın, şakayla karışık alay eden, üstünlük taslayan insan modeli. Hepimizin endişeli, kızgın veya depresif olduğu dönemler vardır. Ancak toksik insanlarda bu durum kronik hale gelmiş durumda.

Her zaman kazanan tarafta olma arzusu, onları üzerinizde baskı kurmaya iter, sizin nasıl olduğunuzla ilgilenmez sadece kendilerinden bahsetmekten hoşlanırlar, başarılarınızı ve üstün yanlarınızı küçümser, görmezden gelirler. Böylelikle negatif bir bakış açısı edinir, bir süre sonra da kendinizi değersiz, hayal kırıklığına uğramış ve mutsuz hissetmeye başlarsınız.
Toksik insan modeli özelliklerine sahip kişiler aynı kurum içerisinde toplandığında bu özelliklerini yansıtmaktan da çekinmezler. Birbirini aşağıya çekme, motivasyon düşürme ve çıkarları için karşısındakine zarar vermekten geri durmayan insanlardır.
Ne kadar alçakgönüllü, iyimser ve sıcakkanlı olsanız da toksik insanlara karşı sınırlarınızı net bir şekilde ortaya koymakta ve mesafeli olmakta yarar var. Toksik insanlar ile nasıl mücadele edebiliriz?
- Sizi suçlu hissettirecek, motivasyonunuzu ve enerjinizi kaybettirecek sözlerini duymayın, bilin ki hiç biri size özel değil,
- Kontrolü elinize alın. Üstünüze oynandığını fark ettiğiniz de bundan etkilenmediğinizi gösterin,
- Mobing ve zorbalıklarına sessiz kalmayın,
- Üzüldüğünüz, kırıldığınız veya kızdığınız anları açık bir şekilde paylaşın ve sağlıklı bir dönüş almadığınız da araya mesafe koymaktan çekinmeyin,
- Özgüvenli, kendinizden emin ve kararlı bir duruş sergileyin,
Toksikleşmiş İş Yeri Kültürü
Toksik iş yeri kültürü; saygısız, sitemkar, irrasyyonel, düşmanca veya zorbalık içeren davranışların kurum içinde yerleşmesi ve kurum kültürüne dönüşmesini temsil eder.
Toksik çalışma ortamlarında çalışanlar gergin, mutsuz, stresli ve kaygılıdırlar bu sebeple birbiriyle iletişimleri de sağlıklı ilerlemez.
Bu tür şirketlerde çalışan geri bildirimleri önemsenmez ve çalışanlar arasında uyum yoktur bu nedenle en küçük meseleler bile hızlıca büyüyebilir. Sorun çözme becerisi, arzusu düşüktür ve sorunlar çok daha uzun süre zarfında çözüme ulaştırılabilir. Çalışanların bu mutsuzluğu elbette verimliliklerine de yansır, şirket büyüme hızı düşük, işten çıkma oranı ise yüksek olur.
Paul White, “Stanford ve Harvard Üniversiteleri tarafından yürütülen araştırmaların bulgularına göre işyeri stresinden kaynaklanan sağlık sorunlarını şöyle sıralıyor; kalp-damar hastalıkları, zihinsel bozukluklar ve hipertansiyon.”
Toksik iş kültüründen uzaklaşmak için;
- Şirket içi etkinliklerin düzenlenmesi ve çalışanların streslerini bir nebze de olsa azaltması,
- Tüm çalışanların eşit muamele görmesi,
- Negatif diyaloglardan uzak durulması,
- Çalışma saatlerinin gözden geçirilmesi,
- Kıdem üzerinden güç gösterisi yapılmaması,
- Çalışan ihtiyaçlarını ve kişisel özelliklerini kavrayan, empati ve gözlem yeteneği güçlü bir liderin olması,
- Görev dağılımın doğru yapılması, (böylelikle birkaç çalışanın sürekli parlamasına izin vermek yerine diğer çalışanların da kendisini göstermesine olanak sağlanmalı)
- Güven duygusunun aşılanması,
- Şeffaf ve iletişime açık olunması,
gereklidir.
Tüm bu çabaların sonucunda şirket kültüründe değişim göremiyorsanız son olarak yönetimi veya İnsan Kaynakları Departmanınızı buna sebep olan kişiler, kronikleşmiş tutum ve davranışlar konusunda bilgilendirin.