Günümüzde kişilerin en büyük arzularından biri hayalindeki mesleği yapabilmektedir. Bu doğrultuda ilgili alanda eğitimlerini tamamlayan, mesleği ile alakalı alması gereken aksiyonları alan kişiler çalışmak istedikleri firmalara/pozisyonlara başvurular yaparlar. İş başvurularından sonra bu işi elde edebilmek için firmaların gözünde birer aday olurlar. Gerekli yetkinliklere sahip olan adaylar bir sonraki aşamada firma tarafından iş görüşmesi için davet edilirler.

Mülakat Sonucum Olumlu mu Olumsuz mu?
Tamamlanan iş görüşmesi sonrası her adayın kafasında, yapılan görüşmenin sonucu ile alakalı olumlu olumsuz birçok düşünce oluşur. Gelin biz iyiye odaklanıp iş görüşmenizin olumlu geçtiğine yönelik işaretlere bakalım;
- İnsan Kaynakları uzmanı, size soru sormayı bırakıp şirketi övmeye başladıysa bu sizi kendi bünyelerine almak istediklerine dair bir işaret olabilir.
- İş görüşmenizin planlanandan daha uzun sürmesi İK uzmanının ilgisini çektiğinizin göstergesidir. Sorulara verdiğiniz cevaplar ya da kendisine yönlendirdiğiniz sorular onu etkilemiştir.
- Özel hayatınıza, ailenize, hobilerinize dair daha detaylı sorular sorulmaya başlanması da olumlu bir işarettir. Size özgeçmişinizde yazılanların ötesinde bir ilgi duyulduğunu gösterir.
- Eş zamanlı görüşmeler yapıp yapmadığınızın öğrenilmesine istinaden kendilerini övmeye başlıyorlarsa bu iyiye işarettir.
- Sizden 2. Görüşme için uygunluk rica etmesi ilk adımı başarılı bir şekilde geçtiğinizin göstergesidir.
- Görüşme sonrası referanslarınızın istenmesi de olumlu bir durum. Çünkü uzmanlar yalnızca işe alım ihtimali yüksek ya da kesin olan adaylar hakkında önceki ekibinden bilgi alırlar.
- Size yöneltilen en erken ne zaman başlayabilirsiniz sorusu da olumlu olarak değerlendirilebilir. Bu soru firmanın hem acil işe alım yapma durumunda olduğunu gösterir hem de işi kapacak şanslı kişinin siz olacağı hakkında ipucu verir.
- Ücret hakkında konuşulmaya başlanması da olumlu bir emaredir. Bu durum kişilik ve teknik özelliklerinizin ilan/firma isteklerini karşıladığını şimdi kozlarını oynama sırasının onlarda olduğunu gösterir.
- Sizin ekip ile tanışmanızın istenmesi, ofisin dolaştırılması da iyiye yorulacak bir davranıştır.
Tabii bu işaretlerle kesin bir sonuca varmak imkânsız ancak bu tarz işaretler iş görüşmeniz ile alakalı sizlere büyük ipuçları sağlamaktadır. Bu belirtilerle karşılaşıyorsanız yarışın içerisinde olduğunuzu düşünebilirsiniz.
Peki, tam tersi durumda nasıl bir durum bizi bekliyor.
• İş görüşmesi için ayrılan süreyi doldurmadan görüşmenin tamamlanması olumsuzluk göstergesidir. Firmanın gözünde merak uyandırmadığınızı gösterir.
• Firma hakkında detaylı bilgilerin sizinle paylaşılmaması, insan kaynakları uzmanına sorduğunuz soruların üstünkörü cevaplanması olumsuz bir iş görüşmesi yaptığınızın belirtisidir.
• İK uzmanının özgeçmişiniz ile alakalı detaylı sorular yöneltmemesi ve sizden alınan bilgilerin yüzeysel olması firmanın ilgili pozisyon için sizinle ilerlemeyi uygun bulmadığına işaret eder.
• İK uzmanı tarafından -varsa- 2.görüşme için size bir tarih verilmediyse ya da firma hakkında detaylı bilgilerin sizinle paylaşılmaması iş görüşmenizin olumsuz geçtiğine yönelik bir belirtidir.
İş Görüşmesi Yaptım Şimdi Ne Yapmalıyım?
Üstte belirtilen tüm olumlu durumlarla karşılaşılsa dahi iş görüşmesi sona erdikten sonra adaylar için belirsiz bir dönem yani cevap bekleme dönemi başlar. Mülakat takibi olarak adlandırılan bu süreçte başarılı bir adayın izlemesi gereken yol aşağıdaki gibidir,
- Görüşme sonrası görüşme yaptığınız İnsan Kaynakları Uzmanının kartvizitini isteyin.
Bu sayede, görüşme sonrası aklınıza takılan soruları sorabilir ve ilgili olduğunuzu karşı tarafa kanıtlayarak olumlu bir izlenim bırakabilirsiniz.
- Teşekkür maili.
Görüşme sırasında sizinle görüşen İK uzmanına teşekkür maili atarak onun ilgisini çekebilir ve ilgili kişiye işin peşindeyim izlenimini güzel bir şekilde vermiş olursunuz.
- Mülakat takibi yapın
Yapılan görüşme sonrası uzmanın size belirtmiş olduğu işe alım sonuçlandırma süresini doldurursanız ve olumlu olumsuz herhangi bir cevap alamadıysanız süreç ve sonuç hakkında sizinle iletişime geçilen kanaldan kibar bir dille bilgi rica edebilirsiniz
- İşe alım sürecinde sabırlı davranın
İşe alım sürecinde İK departmanının size belirttiği süreye kadar sabretmeniz önemli. İK süreçleri bazen tahmin edilenden de uzun sürdüğü için bu süre öncesinde herhangi bir aksiyon almak yerine beklemek en mantıklı davranış olacaktır.
İş Görüşmesinden Kaç Gün Sonra Dönüş Alırım?
Bu soruyu cevaplamadan önce şunu bilmekte fayda var, işe alım sürecinin aşamaları bulunmakta ve bunlar sırasıyla;
- İş ilanının yayımlanması
- Başvuru süreci
- Başvuruların değerlendirilmesi
- Mülakata çağırma süreci
- Mülakat ve sınav aşaması
- Referans araştırması
- Seçim aşaması
- İşe giriş evrakları teslim süreci
- Oryantasyon aşaması
- İşe başlama’dır.
Bu aşamaları da göz önünde bulundurarak sağlıklı bir işe alım sürecinin 4 hafta içerisinde tamamlanması gerektiğini söyleyebiliriz. Tabi bazen bu süre 6-8 haftaya kadar da çıkmaktadır.
İş Görüşmesi Sonrası Teklif Ne Zaman Gelir?
Aday bazındaysa sonuç, 3-7 iş günü arasında olumlu ya da olumsuz şekilde ilgilisine bildirilmelidir.
İş görüşmesi olumlu olarak tamamlanan adayın referans görüşmelerinin tamamlanmasına istinaden İK uzmanı teklif ve yan hakları içeren teklif mektubunu adayla mail adresi üzerinden paylaşır. Teklif kabulü sonrası bu süreç tamamlanmış olur. Her firmanın ilerleyişi farklı olsa da tamamlanan görüşmeler sonrası ortalama 2 hafta içerisinde teklif çıkılmaktadır.
Bu zorlu süreçte sizlere başarılar diler, mutlu güzel işbirliklerine imza atmanızı temenni ederiz.