Dijital Dönüşüm Nedir?
Dijital dönüşüm, bilgi akış hızının ileri düzeyde sağlanması ve buna bağlı olarak kurumların iş süreçlerinin para ve zamandan tasarruf etmesini sağlayarak bilgilerin dijital ortama taşınması olarak adlandırılır. Dijital dönüşümün en önemli üç unsuru vardır:
- İnsan
- Teknoloji
- Süreç
Günümüzde ödeme sistemleri, alışveriş ve öğrenme alışkanlıkları, eğlence anlayışı genel olarak insanlara dayatılan kalıplaşmış her şey dijital dönüşüme uğramıştır. Dijital dönüşüme ayak uyduran kurumlar rakiplerinden daha avantajlı olmaktadır. Değişim, dijital dönüşümün olmazsa olmazıdır. Sürecin en iyi şekilde yönlendirilmesi, yönetilmesi ve hızlandırılması için çalışmalar yapılmalıdır. Kurumlarda dijital kültür kavramı doğru bir şekilde konumlandırılmalıdır.

Kurumlar Neden Dijital Dönüşüme İhtiyaç Duymaktadır?
Dijital dönüşümün en önemli katkısı kurumlara zaman, güvenilirlik ve maliyet açısından fırsat tanımasıdır. Kurumlar operasyonel süreçlerini dijitalleşme sayesinde daha sağlıklı ve sistematik bir şekilde yönetmektedir. Dijital dönüşüm sonuç odaklıdır ve nettir. Karmaşık ve sonuçlandırılmayan konular dijital dönüşümde yer almaz.
Dijital Dönüşümün Avantajları Nelerdir?
Zaman:
Kurumlarda iş akışı bazen birden çok departmanı ilgilendirebilmektedir. Bu durumlarda kullanılan özel bulut tabanlı sistemler sayesinde operasyonel süreç hızlı yönetilmektedir.
Verimlilik:
Dijital dönüşümün gerekli kıldığı teknolojik aletlerin kullanımı ile iş akışı çok daha kısa zamanda tamamlanırken verimlilik artar. İş sürecindeki kesintisiz akış, verimliliği artırır.
Giderlerin Azalması:
Teknolojik araçlar sayesinde daha fazla işin daha az işgücüne ihtiyaç duyulması karlılığı meydana getirmektedir.
Personelden Kaynaklanan Hataların Azalması:
Dijital dönüşme sürecinin getirisi olarak yapay zekâ odaklı çalışan sistemler insan elinden kaynaklanan sorunları en aza indirgemektedir.
Sürdürülebilirlik:
Yapay zekâ yazılımı sayesinde süreçler personel kesintisi olmadan eksiksiz bir şekilde yürütülür.
Tutarlılık:
Yazılım destekli iş modelleri muhakkak tutarlı sonuçlar ortaya koyar.
Otomasyon:
Personelin emeğini daha çok ortaya koyarak verimli işler çıkartabilmesi için uygulanan raporlama, hatırlatma ve iş süreci yönetimi gibi metotlar ile avantaj sağlanır.
Anlık Analiz:
Dijital dönüşüm sayesinde iş çıktılarında anlık analiz yapılmaktadır. Böylece kritik noktalarda hızlı aksiyonlar alınmaktadır.
Dijital dönüşüm hem bir fırsat hem de zorlu bir serüvendir. Avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır.
Her dijital dönüşüm başarılı bir şekilde sonuçlanır mı?
Yanlış strateji yanlış sonuçlar doğurur. Bu nedenle, yapılan tüm yatırımlar boşa gider. Zaman, emek ve maliyet açısından dönüşüm kayıpla son bulur.
Dijital dönüşüm ile birlikte dijital teknolojileri kullanımı da yaygınlaşmakta ve akabinde refah seviyesi de artmaktadır. Ülkemizde de her geçen gün dijital dönüşüm ofisleri yaygınlaşmaktadır. Bu alanda çalışacak kişiler de kurumlar için öncelik arz etmektedir.
Dijital Dönüşüm İle Ortaya Çıkan Meslekler
Dijital dönüşüm ile birlikte Endüstriyel Veri Bilimi Uzmanı, Robot Koordinatörü, Otonom Araç Filosu Yöneticisi, Bulut Hesaplama Uzmanı, Veri Madenciliği, Blockchain Developer, Game Developer, Siber Güvenlik Uzmanı gibi meslekler bugünkü popüler iş alanları kategorisinde yerini almıştır.
Mustafa Bayındır